07.04.2021
Hocam, diş taşı temizliği zararlı mıdır? - Anayurt Gazetesi
Eşyaları sarıp sarmaladığımız koruyucu pat patları patlatmak gibi, Youtube’da milyonlarca izlenen ASMR Satisfying (Otonom Duygusal Meridyen Tepki) videoları gibi insanın içini gıcıklayan; tuhaf bir rahatlama ya da iç gıdıklanması veren görüntü veya seslerin diş hekimliğinde de bir karşılığı olduğunu biliyor muydunuz? İşte biz ona detartraj ve polisaj deriz. Önce diş taşlarınızı, bütün dişlerinizin görünen yüzeylerinden ve hatta diş etinin gizlediği görünmeyen yüzeylerden temizler, pırıl pırıl yaparız. Sonra da pürüzleri giderilmiş bu sert yüzeyleri cilalar, plağın ve bakterinlerin tutunma ihtimalini düşürür, profesyonel bir diş temizliği yapmış oluruz. Tertemizliği ifade eden o gıcır gıcır ses ve his geldiğinde öyle rahatlarız ki dünyalar bizim olmuştur. Hatta bazen, özellikle üst azı dişlerinizde öyle çok diş taşı birikir ki siz onu dişin ta kendisi zannedersiniz. Halbuki temizliğe öyle açtır ki o ağız, diş hekimi temizlerken büyük bir keyif duyar. Diş hekimlerinin aldığı keyif bir yana, hastalarım sık sık soruyorlar, (Nereden duyuyorlarsa ya da yanlışları halka hangi kötü niyetli duyuruyor ve şüpheye sebep oluyorsa!) “Hocam diş taşı temizliği zararlı mıdır?” diye.
Baştan cevabımızı çok net verelim: HAYIR SEVGİLİ OKUR, DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ ZARARLI DEĞİLDİR.
Diş taşı oluşumunun başlıca sebebi plakla el ele veren tükürükteki kalsiyumun çökelmesidir. Bu sebeple diş taşları özellikle tükürük bezlerimizden uzanan kanalların ağız içine açıldığı yerlerde oluşur. Bu kanallar alt çenenizde dilin altında ve yanaklarınızda üst çeneye yakın konumlanır. Vakit geçtikçe dişler üzerinde biriken taşlar, sizin fark edemeyeceğiniz kadar yavaş ancak ısrarlı ve kararlı bir hızla diş etinizin, kemiğinizin çekilmesine, diş köklerinizin açığa çıkmasına sebep olur ve hatta çekilen bölgelerin yerine birikim yaparak sizin durumu fark etmenizi de engeller. Dişlerinizin ne hale geldiğini anlamanız için bir diş hekimine gitmeniz, onun uzun ancak faydalı nutuklarını dinlemeniz, diş taşı temizliği yaptırmanız gerekir. Kemiğinizin erimesine sebep olmuş diş taşı aynı zamanda dişle bütünleştiği için dişi sabit tutan sahte bir destek oluşturur. Bu taş gidince dişleriniz sallanmaya başlar. Siz de kendinize sorarsınız “Neden dişlerim sallanıyor?” diye. Halbuki diş hekiminiz geriye kalan kemiğinizi sağlama almak ve ağız sağlığınızı korumak için temizlemiştir o dişleri. Ancak sizin jeton geç düşüyorsa ve durumu anlamamakta ısrar ediyorsanız gidersiniz konuya komşuya, diş taşı temizliği yaptırdığınızı, dişlerinizin sallandığını, hassasiyet duyduğunuzu, diş taşı temizliğinin zararlı olduğunu, diş hekiminizin dişlerinizi rezil ettiğini söylersiniz.
Diş taşı, diş çevresindeki dokuların inflamasyonuna (iltihap) sebep olur. Dişlerinizi çepeçevre saran diş etleriniz küçücük görünebilir. Ancak bütün bunların bir yüzey olarak toplamını ele aldığınızda bir avuç içi kadar yara bütün ağzı sarmış demektir. Aynanın karşısına geçin ve ağzınıza bakın. Diş etleriniz pembe renkli sert yapısını kaybetmişse, fırçaladıkça kanıyorsa, kızarmış ve şişmişse bir diş hekimine gitmenizde fayda var. Diş eti hastalıkları ciddi hastalıklardır. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve en önemlisi altı ayda bir diş hekimini ziyaret ile ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Yakup Mert KIZILKOCA
Kaynak: https://anayurtgazetesi.com/yazar/Hocam-dis-tasi-temizligi-zararli-midir/36675/